HTML

Munkahelyi esélyegyenlőség, kompetencia, válasz

Hibák, amelyeket elkövethetünk a munkahelyünkön. Hogyan előzzük meg a munkahelyi konfliktusokat? Mit lehet tenni, ha már baj van? Milyen jogai és kötelességei vannak a munkavállalóknak? Milyen lehetőségek vannak a munkához jutáshoz? Milyen képzéseken érdemes részt venni? Hogyan támogathatjuk saját karrierünket? Hogyan találhatunk törvényes munkalehetőséget?

Friss topikok

Linkblog

MH. "Terror"

2010.03.27. 19:47 | Tanácsadó | 17 komment

Címkék: blog terror kedvezmény adó bevallás szja vállalat zsarolás munkahely munkaadó jóváírás

Blogtársunk hasábjain jelent meg a következő írás, amelyet - mert nem állhatjuk meg szó nélkül -, idézünk:

"Egy kis cégnél álltam alkalmazásban, és a bérezésem szerint x összegre voltam bejelentve, és y-t kaptam még mellé feketén. Ez volt a megállapodás. Pusztán azt nem közölték, hogy ebben az y-ban már benne van az adójóváírás havi lebontásban. Utalták is minden hónapban, de így persze annyival kevesebb fekete pénz járt mellé. Ez 2008-ban fel sem tűnt, ezért azonban én vagyok a hibás, mert munkajogi és adóügyi analfabetizmusom miatt nem is figyeltem erre, azt sem tudtam mi jár és mi nem jár.


"2009-ben azonban a cég vezetése elkövette azt a hibát, hogy nem utalta az adójóváírást havonta, így ugye 2010-ben minden alkalmazottnak az őt megillető összeget utalja az adóhivatal. Mindenki megrökönyödésére a főnök kijelentette, hogy az összeget hozzuk vissza, mert az neki jár. Hozzátette, hogy aki 2010-ben nem kéri havi lebontásban a jóváírást, annak fel is út, le is út. Hiszen így azt az összeget nem tudja a feketéhez csapni, és nem az adóhivatal állja a fizunk egy részét. :)) A könyvelő is tartott erről egy kiselőadást a dolgozóknak, megpróbálta igazolni az igazolhatatlant, miszerint az nem az adójóváírás nekünk nem jár.


A viszony elmérgesedett, a főnök-tulaj pedig azt kérte, aki nem lojális hozzá (a lojalitást ez esetben a lenyúlás elfogadása jelentette volna), az inkább mondjon fel. És mivel szerintem nem volt teljesen biztos az igazában, hozzátette, a felmondók kapnak plusz egy havi fizetést a felmondási idő juttatásán felül."

Fentiekhez kapcsolódóan csupán néhány alapvető kérdésünk lenne, cáfolandó a post komolyságát:

1. Elgondolkozott-e valaki azon, hogy származik-e haszna a munkaadónak abból, ha a munkavállaló nem veszi igénybe az SZJA kedvezményt?

2. Amennyiben a munkavállaló önbevalló, tehát nem a munkaadó készíti el számára az éves adóbevallást, vajon honnan tudja ellenőrizni a munkaadó, hogy jogosult lehetett-e a magánszemély az SZJA kedvezmény érvényesítésére?

3. Mivel egy ilyen esetből a munkaadó cégnek se haszna, sem kára nem származik, valószínűsíthetjük, hogy az egész történet egy hatalmas blöff.

4. Feltéve, hogy valamely vállalat menedzsmentje van olyan elvakult, hogy jogcím nélkül követel pénzt a munkavállalóktól, - nem gondolom, hogy egy bejelentést követően ne a rendőrség vendégszeretetét élvezné(k) pl. zsarolás és/vagy számviteli fegyelem megsértése miatt, hgy az adócsalásról és sikkasztásról ne is beszéljünk.

Terrorra utaló nyomot tehát nem találtunk, hátha mások esetleg igen...

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenloseg.blog.hu/api/trackback/id/tr11873530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanácsadó 2010.03.27. 19:58:05

Nem először fogalmazódik meg bennünk a gondolat, hogy mi értelme van "Munkahelyi Terrorról" beszélni? Ezzel kapcsolatban részletesebb írást is tervezünk megjelentetni. Most legyen annyi elég, hogy nagyon finoman fogalmazva sem tartjuk szerencsésnek - az amúgy is sok sebből vérző magyar munkaerőpiacon - további indulatok gerjesztését a bizalom építése helyett.
Határozottan kijelentjük: Magyarországon nincsen munkahelyi terror, hatalmas felelőtlenség ezt kitalált, vagy talán valós elemeket is tartalmazó történetek bemutatásával megpróbálni alátámasztani.
Nem vitás, előfordulnak rossz megoldások, szándékos, vagy egyszerű tudatlanságból adódó jogsértés. Ilyet a munkavállalók hasonló gyakorisággal követnek el, mint a munkaadók. Sajnálatos azonban az egyedi esetekből általánosítani, - ez merő demagógia, vagy feltűnési vágy. Amennyiben ez reklám érdekeket szolgál, akkor az ilyen nagyon rossz és elítélendő reklám, amely különösen a szociális partnerek, a munka világa szereplőinek az érdekeit nem szolgálja, nem is beszélve arról, hogy még félre is vezetheti a T. olvasókat.

polikriszta 2010.03.29. 11:55:13

Dehogyis nincs terror! Aki nem dolgozik, az nem tudhatja persze, hogy mi megy egyes cégeknél!!! (Szerencsére én nem panaszkodhatom, bár minimálbéren vagyok, de amiket hallok másoktól, az elképesztő!)

Male39 2010.03.29. 12:10:59

@Tanácsadó:

"Határozottan kijelentjük: Magyarországon nincsen munkahelyi terror"

a tanácsadó bácsi a terror szón teccik lovagolni, vagy a jelenséget cáfolja?

egyébként mit jelent az egyszemélyi megnevezéshez csatlakozó királyi többes a kommentben? hányan teccenek tanácsot adni?

és a határozott kijelentését hány cégben végzett tanácsadói tevékenysége és kutatási adatainak elemzése után teccett meghozni?

ferike00001 2010.03.29. 17:51:51

Tipikus Tanácsadó, alias 2T. Asszem fingod nincs milyen egy átlag kisvállalkozás belülről/alulról. Rád férne egy kis terepmunka. (Amúgy én munkaadó vagyok, csak mondom, mielőtt még)

Tanácsadó 2010.03.29. 19:40:03

@polikriszta:

Kedves Polikriszta! Az éremnek mindig két oldala van. A munkám egy része az, hogy cégek, vállalatok működését tanulmányozom és elemzem. Munkám során több száz (ezer) vállalat működését ismertem meg és adtam választ jogi kérdésekre. "Elképesztő" jogi /erkölcsi /etikai problémákkal is találkoztam. A tapasztalt problémák egy része adódott azonban szándékos rosszindulatból, többségük inkább az ismeretek hiányából, felületességből, nemtörődömségből, az elemi udvariassági és kommunikációs formák maximális figyelmen kívül hagyásából eredt. Vonatkozik ez a megállapítás munkaadókra és munkavállalókra egyaránt. Amikor a munkavállaló a munkaidejének egy részét nem munkavégzéssel tölti és/vagy a legkülönbözőbb eszközökkel (nem termel), kárt okoz a munkaadónak, az jogilag és erkölcsileg is hasonló eset, mint ha pl. a munkaadó túlórára "kényszeríti" a munkavállalót.
Én azt állítom, hogy rossz példák ugyan előfordulnak, de ezekből nem lehet és nem is szabad általánosítani. A probléma és a lehetséges megoldás is egyedi, nem tipizálható. Ugyanakkor a viták elmérgesedése és a jogviták megelőzése nagyon gyakran elérhető.

Tanácsadó 2010.03.29. 19:42:59

@ferike00001:

Van saját vállalkozásom is, - lehet, hogy mégis ismerem, milyen egy munkaadó élete. Nem tudom, mire gondolsz, de írjad le, - vitatkozhatunk, hogy ki, mit és miért lát másként.

Tanácsadó 2010.03.29. 20:17:57

@Male39:

Egyes szám első személyben is kijelentem, hogy nincsen Magyarországon munkahelyi terror. (A blogot többen szerkesztjük).
Úgy gondolom, hogy a problémák fő forrása a szervezetlenség, tervezetlenség, átgondolatlanság. Azzal egyet tudok érteni, hogy sok olyan cégvezető van, aki nem rendelkezik megfelelő vezetői kompetenciával, vagy egész egyszerűen alkalmatlan az irányításra. Emellett azonban (arányaiban) hasonló azon munkavállalók számossága, akik nem rendelkeznek elegendő kompetenciával, elkötelezettséggel és nem csak élnek, hanem vissza is élnek bizonyos jogokkal. Mint minden szerződéses (és nem szerződéses) kapcsolatnak, a munkajogviszonynak is a partnerségen kellene alapulnia. Azt kellene megérteni, hogy a visszaélések nem "munkajog" specifikusak, - általában van baj a jogtudatossággal, a szerződések betartásával. Ezt a tényt azonban nem szabad sem túldimenzionálni, sem dramatizálni.

2010.03.29. 21:21:25

Kedves Tanácsadó!

Mi számít Ön szerint "terror"-nak?

Eset 1.:
Ha valaki (teljesen mindegy ki, lehet nő, férfi, fiatal, öreg, bárki) több ledolgozott év után, senior kollégaként kap egy fiatal "kissé nagyképű" pályakezdőt, hogy tanítsa be.
Említett senior kolléga ezt elismerésnek fogja fel és legjobb tudása szerint betanítja fiatal munkatársát, majd egyszer csak a vezetőség behívatja senior kollégánkat és alig 3 évvel a nyugdíj előtt közlik vele, hogy köszönik szépen az eddigi munkáját, a helyét az épphogy betanított veszi át mostantól, ő pedig a felmondási idejére felmentve holnaptól állástalan munkanélküli. Senior kollégánk kérdésére, hogy mi volt a baj a munkájával, vagy vele, vagy a hozzáállásával, az a válasz, hogy semmi, csak fiatal pályakezdőnk gyakorlatilag harmadannyi bérért van ott és nem mellesleg a vezetőség egyik tagjának a rokona.

Ezt Ön minek nevezné? Tán "Hatalmas lehetőségnek"? Kinek a szemszögéből?

Eset 2.:
30-as, nem kezdő, gyakorlott, önálló, viszont még nem családos lányt felvesz a multi egy olyan csapatba, ahol mindenki családos. HR-es részéről ez hiba, de tegyük fel, hogy ez a helyzet.
Hamarosan kiderül, a többiek számára, hogy az új munkatárs még nem családos, nincs gyerek, se férj, csak udvarló, esetleg egynél több fiúbarát.
Kis idő múlva elkezdődik a susmus, hogy új kolléganőnk ezzel meg azzal ismerkedik. Hamarosan új hangszín kezd kibontakozni a családos-gyerekesek közt. Új kolléganő egy ribanc. A háta mögött válogatott és gyomorforgató pletykák kezdenek el terjengeni, csak azért mert egy jóképű férfikolléga egyszer hazavitte munka után és mindenki látta a lányt beülni a kolléga autójába.
Hamarosan már senki nem szól hozzá, senki nem beszél vele, munkáját és szavahihetőségét a végletekig ellehetetlenítik, már a főnöke is ferdén néz rá, esetleg hallotta is a pletykákat. Új kolléganőnk nem érti a helyzetet hiába is próbál közeledni, még inkább elutasítják a többiek, egyre kevesebb örömet talál a munkájában, egyre többet gondolkodik, mit csinál rosszul, miért nem találja a hangot a többiekkel.
Egy nap azon kapja magát, hogy utál bemenni és látja a rosszalló pillantásokat, de nem érti miért. Mivel sokadszori kérdésre sem kap egyenes választ, segítséget kér attól a HR-estől aki őt felvette anno. Nem tudja mi a baj vele, de a többiek nem fogadják be. A segítség orbitális arculcsapásban érkezik.
1 hétre rá megkapja a felmondólevelét indoklás nélkül, a levélben maximum annyi áll, hogy átszervezés miatt a munkakörét megszüntetik.
30-as kolléganőnk elsüllyed szégyenében, gyakorlatilag kirúgták és az egészből semmit nem ért. Kárörvendő és gonosz megjegyzések kísérik miközben a biztonsági őr kíséri ki őt az irodaépületből a munkatársak szeme láttára és mindezekből semmit nem ért. Csak az dobol a fejében kétségbeesetten, hogy MIÉRT???
3 hónapra rá véletlenül összetalálkozik egy volt kollégával aki elmondja, hogy milyen pletykák keringtek róla és hogy emiatt mindenki utálta őt.
30-as lány a döbbenettől nem jut szóhoz.
Néhány folyosói pletyka elég egy kirugáshoz?! Tényleg ilyen világban élünk?!

Ön ezt minek nevezné, a HR-es hibáján kívül? Ön szerint mit élt át ez a személy akivel ez történt?
Önnel történt már hasonló eset? Ha a válasz erre az, hogy nem, akkor azt kívánom ne is történjen, mert nagyon kevés elég ahhoz, hogy kicsináljanak lelkileg így egy embert.

Tanácsadó 2010.03.29. 22:55:11

@vágtázó halottkém:
Kedves halottkém!

A konkrét esetet /eseteket nálam biztosan jobban ismered. Ez az, ami egyedi.
ESET 1.: Nem feltétlenül a konkrét esetben (itt a hátteret és a körülményeket nem ismerem), de általában a végvezető felelőssége az, hogy saját belátása és döntései szerint a vállalat eredményességét elősegítse. Ebbe beletartoznak a személyi döntések is. Elképzelhető, hogy a konkrét esetben nem volt körültekintő, sőt talán etikus sem volt a munkaadó eljárása. Azonban más szemszögből nézve, egy fiatal, agilis, felkészült munkatárs is kifogásolhatja, ha egy idősebb (valószínűleg tapasztaltabb) kolléga hátráltatja az ő jó, vagy éppen rossz gyakorlatának, tudásának, újításainak, elképzeléseinek megvalósítását. Örökös érdemek nincsenek! Azzal értek egyet, hogy minden munkavállalót meg kell becsülni, de generációs ellentétté nem gerjeszteném az esetet, ahogyan nem sorolnám semmilyen jogsértő, diktatórikus "TERROR" kategóriájába sem.
ESET 2.: Az ördög a részletekben rejlik. A magánélet semmilyen módon nem tartozik a munkahelyre. A diszkréció mértékéről mindenki saját maga dönt, mit oszt meg munkatársaival az életéből (életéről) és mi az, amit nem kíván megosztani. Az ilyen esetek általában diszkriminációs kérdéseket vetnek fel, - a rosszindulatú pletyka azonban az (alaptalan) szóbeszéd terjesztőit minősíti. A probléma társadalmi.
Sajnos, ha egy munkavállaló munkavégzése (teljesen milyen okból) ellehetetlenül, akkor elképzelhető, hogy személyi következtetéseket is le kell vonni.
Az előzmények ismeretében - elmondásod szerint, a szóban forgó hölgy sem érezte jól magát a munkahelyén - meglepne, amennyiben a hölgyet váratlanul érte volna a vezetői intézkedés.
Miért?
Talán jogos volt a döntés, talán nem. A részleteket nem ismerem, - így arra sem tudok válaszolni, mikor és milyen módon lehetett volna beavatkozni a konfliktusba. Hasonló eset életünk során szinte mindannyiunkkal előfordul. Tanulni lehet ezekből az esetekből, - pl. hogyan alkalmazkodjunk egy közösséghez.
TERROR-ról, ebben az esetben sem lehet beszélni. A kérdés ugyanakkor teljesen jogos: Ilyen világban élünk?
Vitatom, hogy a HR-es kolléga "nyakába kellene varrni" a történteket. Éppen azt vélném diszkriminációnak, ha pl. egy megváltozott munkaképességű munkavállalókból álló közösségbe ne lehetne teljesen egészséges kollégát felvenni, vagy fordítva. Vagy idősek közé fiatalt, vagy nők közé férfit, vagy kövérek közé soványat, vagy magasak közé alacsony embert. A kérdés is és a válasz is szociológiai határokat feszeget. A közösségnek is van felelőssége az egyénnel szemben és ezt a felelősséget nem lehet abszolutizálni, - ahogyan az egyén felelősségét sem lehet bagatellizálni.

Tanácsadó 2010.03.29. 22:57:24

@polikriszta:

Nem szándékom "megmondó embernek" lenni. Egy - szerintem - nagyon rossz megközelítésre szeretném a figyelmet felhívni.

Male39 2010.03.30. 08:26:32

@Tanácsadó:

úgy gondolom, hogy nincs igaza

maga egészen egyszerűen és főként jogi oldalról vizsgálja a dolgokat (leírása szerint) valamint kompetencia hiányra, szervezetlenségre stb. utal

teljességgel figyelmen kívül hagy egyéb humán tényezőket így azt is, hogy akár a munkavállaló akár a munkaadó vagy vezető szimplán lehet rosszindulatú, irigy vagy bármi más

a terror szón lehet vitatkozni, csak nem érdemes

azon is lehet, hogy egy történet maga szerint eléri-e a terror szintet vagy sem - csak nem érdemes

mint ahogyan én sem vitázom azon, hogy több száz, vagy több ezer vállalatnál végzett eddig tevékenységet pedig a két szám között elég jelentős az eltérés

ezek ugyanis szubjektív megítélésektől függenek - ergo bármelyik fél érezheti annak

ha ettől nyugodtabb lesz, nevezze mobbingnak ez passzol tanácsadói attitűdjéhez is

remélem, hogy azt nem cáfolja, hogy munkahelyi mobbing létezik ugye?

tehát határozottan kijelentem, hogy munkahelyi visszaélések vannak, mobbing van és ezek nem kizárólag vezetői képességek hiánya, figyelmetlenség vagy átgondolatlanság miatt jelentkeznek

vannak direkt esetek is, ha maga ezekkel nem találkozott, akkor talán még pár száz vállalat begyűjtésével szerezhet ismereteket

Magg (törölt) 2010.03.30. 08:47:42

@Tanácsadó: Kedves Tanácsadó!

Te melyik bolygón élsz?
Halló, itt a Föld!

Magg (törölt) 2010.03.30. 09:00:52

@Tanácsadó:

"A konkrét esetet /eseteket nálam biztosan jobban ismered. Ez az, ami egyedi."

Kedves Tanácsadó!
Minden egyes eset egyedi annak, akivel megtörténik!

NRG44 · http://althir.org 2010.03.30. 20:33:09

Neokonság is van, "tanácsadó" pedig menjen kőbányába...

Tanácsadó 2010.04.06. 15:36:03

@Magg:

Igen és a realitásokat jó lenne tudomásul vennie mind a munkaadói, mind a munkavállalói oldalnak.

Nem jó üzenet az, - hogy elvonatkoztatva a munka világától -, kiskapukat keresünk, apró "stichliket" követünk el, alapvetően a mindennapi életünk okkal, vagy ok nélkül kisebb-nagyobb hazugságok, csalások között telik el. Mindez nem munkahelyi probléma, ez társadalmi probléma, - amelynek egyik részszegmense a munka világa.

Tanácsadó 2010.04.06. 15:37:05

@Magg:

Így van, - éppen ezért nem szabad ezekből általánosítani.
süti beállítások módosítása