HTML

Munkahelyi esélyegyenlőség, kompetencia, válasz

Hibák, amelyeket elkövethetünk a munkahelyünkön. Hogyan előzzük meg a munkahelyi konfliktusokat? Mit lehet tenni, ha már baj van? Milyen jogai és kötelességei vannak a munkavállalóknak? Milyen lehetőségek vannak a munkához jutáshoz? Milyen képzéseken érdemes részt venni? Hogyan támogathatjuk saját karrierünket? Hogyan találhatunk törvényes munkalehetőséget?

Friss topikok

Linkblog

Ujjlenyomatot vett a rendőrség, de miért hibás a munkaadó?

2010.12.28. 13:58 | Esélyegyenlőség | Szólj hozzá!

Címkék: rendőrség munkanélküliség ujjlenyomat közös megegyezés rabosítás

Az ünnepek alatt sem lanyhul a "terror" a munkahelyeken és a rendőrség is igyekszik tenni a dolgát, ha indokoltnak találnak valamilyen intézkedést. A munkahelyiterror blog legújabb sokatmondó "szösszenete" egy olyan esetet mesél el, ahol egy munkavállalót kollégája vallomása alapján lopással gyanúsítottak meg.

A gyanúsítás következménye pedig a szokásos kabátlopási ügy: pletyka, szóbeszéd, a kollégák távolságtartása. Kellemetlen, ha ilyen történik. Azonban ismét fel kell tennünk a kérdést: ennek az esetnek mi köze van az állítólagos "munkahelyi terrorhoz", a munkaadó esetleges túlkapásaihoz, valamely jogszabály semmibevételéhez, vagy diszkriminációhoz. A postban a panaszos levélíró - a leírtak szerint - maga is elismeri: "Az intézmény igazgatója fer volt velem és legalább azt a lehetőséget felajánlotta,hogy közös megegyezéssel szűnjön meg a munkaviszonyom..."

A blog szerkesztőinek esetleg az lenne a véleménye, hogy már egyes társadalmi, vagy szociólógiai problémákért is a munkaadókat kell és lehet hibáztatni?! Az előítéletesség sajnálatos emberi tulajdonság, ahogyan a képmutatás, a befolyásolhatóság és a prüdség is.

Szeretnénk azonban nyomatékosítani - amennyiben az eset megtörtént -, a munkaadó helyesen járt el azzal, hogy értesítette a rendőrséget. A nyomozóhatóság pedig a potenciális gyanúsítottól,  vagy gyanúsítottaktól a nyomozati eljárás szabályai szerint cselekedtek. A károsult valószínűleg JOGOSAN élhetett volna panasszal, ha a munkaadó a szükséges lépéseket nem teszi meg és nem kerül meg az eltulajdonított összeg. A történet szerint ellopott pénz azonban - vélhetően a gyors intzékedésnek köszönhetően - megkerült, mert a tolvajnak nem volt módja és lehetősége eltüntetni az eltulajdonított összeget a munkahely területéről. Jelen esetben tehát nemhogy terrorról, de éppen a munkaadó felelősségteljes magatartásáról beszélhetünk!

Az már csupán a személyes véleményünk, hogy a közös megegyezéssel történő szerződésbontás az ártatlanul meggyanúsított munkavállaló részéről elhamarkodott és felelőtlen döntés volt. A leírtak szerint a közvetlen bizonyítékok és a tanúvallomások alapján is rövid időn belül kizárták a levél íróját a gyanúsítottak köréből, - munkáját tehát háborítatlanul folytathatta volna - vélhetően az ok nélkül gyanakvő kollégák bocsánatkérése melett.

Nyomatékosan felhívjuk azonban a figyelmet a post harmadik bekezdésének utolsó mondatára: "Azóta munkanélküli vagyok, ledolgoztam 29 évet, összesen volt 4 munkahelyem, most sehová nem tudok elhelyezkedni, nem azért mert nem kapok erkölcsi bizonyítványt, hanem,mert így kistelepülésen élünk és itt a pletyka hamar elterjed."

1. A munkavállalónak joga van a munkaadótól un. működési bizonyítványt (ajánlólevelet) kérni, - amelyben - ha szükséges - az ilyen félreértésen alapuló kellemetlenségeket is tisztázni lehet.

2. Az elképzelhető, hogy kisebb településen a pletykák gyorsan terjednek, - de ugyanilyen gyorsan el is felejtődnek. Amennyiben felusi pletykákon múlna az emberek elhelyezkedése, akkor - általában - súlyosan befolyásolhatná az elhelyezkedés esélyeit az, hogy ki kivel jár, esetleg ki, kivel, kit csalt meg, csalt-e adót, látták-e részegen, erőszakoskodott-e kiskorúval, vagy valamely családtagjával, vannak-e bizarr szokásai, stb.

3. Történetünk hőse amennyiben kistelepülésen él, valószínűleg nem a településen dolgozik. Egyéb helyen pedig legfeljebb a munkavállaló megbízhatósága és szaktudása érdekli a munkaadót, - a pletykák aligha.

Amennyiben az ügy idő közben pedig megnyugtatóan tisztázódott - és a korábbi munkaadó elégedett volt a levélíró munkájával -, aligha lehet aladálya annak, hogy a korábbi állását visszakaphassa.

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenloseg.blog.hu/api/trackback/id/tr372543986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása