HTML

Munkahelyi esélyegyenlőség, kompetencia, válasz

Hibák, amelyeket elkövethetünk a munkahelyünkön. Hogyan előzzük meg a munkahelyi konfliktusokat? Mit lehet tenni, ha már baj van? Milyen jogai és kötelességei vannak a munkavállalóknak? Milyen lehetőségek vannak a munkához jutáshoz? Milyen képzéseken érdemes részt venni? Hogyan támogathatjuk saját karrierünket? Hogyan találhatunk törvényes munkalehetőséget?

Friss topikok

Linkblog

Zavarja a légkondi, de nem kérdezte meg, hogy ülhetne-e máshova?

2010.04.25. 14:23 | Esélyegyenlőség | 1 komment

Címkék: terror allergia zokni fej papír igazolás iroda légkondi tüdő légkondicionáló köhögés nyak irodaház váll köhög arcüreg agyilag zokni lobogtat

A következő arany "szösszenetet" blogtársunkon itt! találtuk. A kérdés felvetése - kivételesen - értelmesnek tűnik, bár az nem derül ki, hogy a munkavállaló miért nem a munkaadójának /felettesének jelzi, ha a munkakörülmények az egészségét veszélyeztethetik. (A veszélyeztetettség bejelentése egyébként kötelessége lenne, - ennek hiányában a későbbiekben nem hivatkozhat erre, ha egészségkárosodás éri). A munkakörülmények megfelelnek az általánosan elvárható /előírt követelményeknek.

Történetünk hőse 7 emeletes irodaházban dolgozik, ahol hétfőn "beizzították" a várva várt légkondit. Hétfő este óta "kiszakad" a tüdeje, fáj a válla, a nyaka, a torka, az orra, az arca, az összes ujja, - a szemem "folyik". A légkondicionáló berendezést állítólag nem lehet leljebb venni, mert akkor a többi kolléga szenved. Panaszosunk pulcsiban ül, "zokniban, mint egy hülye", de teljesen feleslegesen, mert a "baj" már megint a nyakán van. Ki van száradva a torka, szárazon köhög, fullad, elmegy a hangja. Nagyon fájnak az ujjai és a válla, nyaka.

Kérdése: ad-e igazolást orvos, ha "légkondi-allergiás?" Panaszosunk kezében van - állítólagosan - igazolás "rágóízület-gyulladásról, arcüregről, légkondinál tünetszerű fulladásról".

Kérdezi: "ha lobogtatom a papírt, átraknak a cégnél máshova, ahol arrébb lehet tenni az asztalt. A mi szintünkön rögzítve, és pont a fejemre fújja ez a szar. Többieknek nincs bajuk, egy kolleganő járt még ízületi injekciózásra emiatt, de ő már nyugdíjas."

Elöljáróban megjegyezzük, hogy első lépésként meg kellene próbálni kultúrált stílusú levelet megfogalmaznia a panaszosnak. Más részről nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy a munkaadó esetleges jogsértéséről akkor lehet beszélni, amennyiben a munkavállaló egészségét, tudatosan (szándékosan), az egészségügyi követelmények figyelmen kívül hagyásával veszélyezteti!

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenloseg.blog.hu/api/trackback/id/tr801950102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanácsadó 2010.04.25. 14:38:09

Nagyon rövid észrevételeket szeretnék csak tenni a postban felvetett problémára.

1. Előfordulhatnak olyan helyzetek a munkahelyen, amely az ott dolgozók többségének megfelelőek, sőt jók, de egy-egy munkatárs pl. egészségi állapota valamilyen speciális feltételt kíván.
2. A speciális feltételeket nem lehet minden esetben megteremteni, ez nem is kötelessége a munkaadónak. Ilyenkor el kell gondolkozni a munkaviszony megszüntetésén, amennyiben a munkavállaló egészségkárosodás mentes munkavégzése (munkaügyi alkalmassága) nem garantálható.
3. A történetben leírt "bagatell" esetek általában kis jó szándékkal orvosolhatóak, - valószínűleg a probléma "orvosolható" az íróasztal pár méterrel történő áthelyezésével.
4. Bosszantó azonban a levélíró hozzáállása: a munkahelyen a munkakörülményeket nem az esetlegesen igazolásul szolgáló "papírt lobogtatva" lehet megváltoztatni! A panaszt írásban érdemes jelezni, az orvosi indokok csatolásával és kérni a munkaadó intézkedését.
5. A levélíró által leírt panaszokat túldimenzionáltnak érzem - természetesen minden elképzelhető -, ám mégis a régi vicc jut az eszembe:
- Anya fáj a fejem!
- Nem baj kisfiam, majd elmúlik.
- Anya fáj a lábam!
- Beütötted gyermekem, hagy nézzem meg.
- Anya fáj a torkom!
- Higgyed el kicsim, az is el fog múlni.
- De anya, már fáj az egész gyerek! :-)

6. A panaszt egyébként a munkaadó foglalkoztatás-egészségügyi szakorvosának (üzemorvos) is lehet jelezni.
süti beállítások módosítása