HTML

Munkahelyi esélyegyenlőség, kompetencia, válasz

Hibák, amelyeket elkövethetünk a munkahelyünkön. Hogyan előzzük meg a munkahelyi konfliktusokat? Mit lehet tenni, ha már baj van? Milyen jogai és kötelességei vannak a munkavállalóknak? Milyen lehetőségek vannak a munkához jutáshoz? Milyen képzéseken érdemes részt venni? Hogyan támogathatjuk saját karrierünket? Hogyan találhatunk törvényes munkalehetőséget?

Friss topikok

Linkblog

Prémium helyett "kirúgás", de legalább az ünnepek között és utána is lehet pihenni

2010.12.20. 13:41 | Esélyegyenlőség | Szólj hozzá!

Címkék: szerződés karácsony kirúgás vállalkozó

Már megint (még mindíg) sikerül összekeverni a szezont a fazonnal és az operát is a viperával. Úgy néz ki legalább is. A kis színes a már sokat emlegetett és hőn nem szeretett blogon jelent meg. Elöljáróban annyit jegyeznék meg, hogy amit a magyar jogalkotók a cafetéria elemekkel és pl. a munkaerő kölcsönzéssel is művelnek - szabályozás címén - az a dilettantizmus netovábbja. Esetleg érdemes lenne utána nézni, hogy qui prodest?

Hogy a tárgyra térjünk a panaszos elmondása szerint amíg mások Karácsonyra bónuszt és prémiumot , 13. havi bért kapnak, aközben ő felmondó levelet kapott. (Megjegyzem, már nagyon kevesen kapnak eféle külön-juttatásokat, de az egyik cégnek jobban megy, a másiknak rosszul megy, - ezért nem kell anyuci szoknyájához sírva rohanni).

A volt munkaadónak voltak saját ún. céges (munkaszerződés keretében foglalkoztatott) dolgozói és vállalkozós dolgozói akik csak kölcsönzött munkaerők. (Nem stimmel! Legalább alapvető, elemi dolgoknak utána kellene nézni, mielőtt az ember leír, vagy megjelentet valamit. Így még jó ideig baltával kell vágni majd a sötétséget)... Szóval a kölcsönzött munkaerőt éppolyan munkaszerződéssel foglalkoztatják, mint a NEM KÖLCSÖNZÖTT munkerőt. A "vállalkozó" az egészen más kategória, semmi köze a kölcsönzéshez.

  Tehát elmondása szerint hősünk (kölcsönzött munkerő és vállalkozó volt,) mert egy vállalkozóval kötöttem a szerződést és ők meg kölcsönadták a cégnek. (Ez legfeljebb outsource szolgáltatás keretében történhetett, jogilag a csoportos felmondással élő munkaadóhoz emberünknek éppen semmi köze nem lehetett).

A panaszkodás többi része nem is kapcsolódik igazán a történethez, amelyből kiderül, hogy  voltak mutyik bőven, pl csak 60 ezerig voltunk bejelentve napi 8 órába, aztán 12 óráztunk még szombaton is. Aztán ha csak 8 óráztunk akkor a szünetet le kellett dolgozni. (Nos egy apró megjegyzés: a munkaközi szünet az Mt. alapján nem számít bele a napi munkaidőbe. Hősünk azonban - állítása szerint - vállalkozóként dolgozott, amit munkarend szerint egyébként nem is tehetett volna).

Járt fél órás szünet, mivelhogy 3 műszakba jártunk így azt nem nap végén hanem egy szombati nap került ledolgozásra ami nem került kifizetésre. Akik két műszakosak azok meg napi 8 és fél órát dolgoznak de abból 8-at fizetnek ki.

Az egész bejegyzés hiteltelen zagyvaság ismét, amelynek az összefüggéstelen és színvonaltalan sorait nem is kívánom összefoglalni. Csupán a fő konklúziót:

"Amit ma tettek velünk ( 2010.12.17) az végleg kiverte a biztosítékot nálam és még sokaknál is! " Főhősünk éjszakás volt, 12 órázott, mire reggel 5:40 fele összehívták az összes dolgozót hogy általában. Röviden: a főnökük elmondta hogy kevesebb a megrendelés jövőre, ez létszámleépítéssel fog járni, és aki hallja a nevét annak nem a munkájával van a baj hanem csak muszáj elküldeni. Aki hallja a nevét az ki van rúgva és álljon balra, aki nem hallja a nevét annak még tart a munkaidő lehet vissza menni dolgozni.

(Öntsünk tiszta vizet a pohárba!!! A munkaadó a saját maga által foglalkoztatott munkavállalók részére jogosan mondhatott fel. Általában a felmondási szándékot nem kell előre közölni, ám a felmondás kizárólag az írásbeli értesítést követően lehet hatályos. GyANÚS a leírt történetben viszont az, ha un. csoportos létszámleépítsről van szó, akkor azt a felmondást megelőzően 60 nappal közölni kell, a csoportos létszámleépítést a munkaügyi központnak is be kell jelenteni, már csak azért is, mert - amennyiben erre szükség van - a bérgarancia alapból a munkaügyi központon keresztül lehet forrást igényelni a bérjellegű tartozások kifizetésére). - Amennyiben esetleg van valamilyen igazságtartalma a történetnek, akor az így közölt felmondás jogellenes, érvénytelen -, amellyel szemben az illetékes munkaügyi bíróság rendkívüli intézkedésként 15 napon belül felfüggesztő végzést tud hozni!

Azonban sem a kölcsönzött munkaerő számára, sem a vállalatnál outsource tevékenységet végzők számára nem mondhatnak fel, mert a munkahely üzemeltetője és a közvetítési konstrukcióban, vagy outsource tevékenységet végzők esetében nincsen munkajogi kapcsolat. Az interneten itt megjelent írás nem több a szokásos hangulatkeltő szakmaiatlan zagyvaságnál, ami ellen ismét határozottan tiltakozunk és szakmai fórumainkon egészen addig fel fogjuk hívni a figyelmet ezekre a megtévesztő és félrevezető írásokra, amíg el nem érjük azt, hogy ebben a fontos és érzékeny témában megfelelő színvonalú és legalább részben tárgyilagos postok szülessenek.

Az íráshoz megjegyezzük, hogy ma Magyarországon a munkakeresés, vagy a munkakahely keresés folyamata több tudatosságot, célzottságot és tervezettséget igényel, a korábban meggszokottnál. Nem igaz azonban az állítás, hogy ne lehetne elhelyezkedni, hogy ne lehetne vállalkozást indítani, - szakmák tucatjaiban van jelen munkaerő hiány. Több vállalkozás pedig éppen azért keres /vesz fel ezekben a hónapokban munkaerőt, hogy piaci versenytáraival szemben a gazdasági feszültségek csökkenésekor piaci előnyt tudjon kidolgozni. Érvényes ez "Mucsajröcsögére" és az ország bármely hátrányos helyzetű térségére is. Aki nem boldogul saját maga és nem érti /érzi a munkához jutás fortélyait, az próbálja meg erre szakosodott MEGBÍZHATÓ (nem marketing) cégek, vagy mediátorok tanácsát /segítségét kérni.

A postban leírtak alapján annyi biztosan megállapítható, hogy a tárgyalt esetben SZÓ SEM VOLT munkaerő-kölcsönzésről.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eselyegyenloseg.blog.hu/api/trackback/id/tr152527873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása